Acupunctuur: wat is dat?

Home » Acupunctuur: wat is dat?
Acupunctuurpunten en Meridianen

De naam acupunctuur komt van het Latijnse “acus punctura”, dat letterlijk “naalden steek” betekent. De naalden worden in specifieke punten gestoken in een systeem van meridianen. De Chinezen noemen dit systeem “Jing Luo”, dat men kan vertalen als “zijden net van smalle paden”.

De westerse geneeskunde gaat er vanuit dat communicatie van het gehele lichaam alleen via het zenuwstelsel plaatsvindt.

Volgens de TCM bestaat er nog een ander systeem, dat als een elektrisch netwerk functioneert. Dit netwerk loopt door en over het gehele lichaam. Dit netwerk noemt men acupunctuurbanen of meridianen. In snijzaal onderzoek komt herhaaldelijk naar voren dat het fascie-systeem (fascie = het vlies rondom spieren en beenderen) ook in stroken door het lichaam loopt en opmerkelijke overeenkomsten vertoont met het meridianensysteem.

De energie die hierin stroom wordt in de Chinese Geneeskunde “Qi” genoemd. Deze dient altijd gelijkmatig te stromen en voldoende aanwezig te zijn. Door problemen in deze energiestroom kunnen er ziektes ontstaan. Met behulp van acupunctuur kan men de Qi weer doen stromen.

Er bestaan 59 meridianen, waarvan 12 hoofdmeridianen die elk verbonden is met een van de orgaansystemen van ons lichaam. Ze lopen symmetrisch links en rechts door ons lichaam. Ze vormen samen een energetisch netwerk. Op dit netwerk liggen de acupunctuurpunten waarin de therapeut naalden prikt.

Door dit prikken kan de energie in de baan worden gemanipuleerd. Elk van deze punten staat namelijk in contact met een orgaan of met een bepaalde lichaamsfunctie. Zo zijn er punten die pijnstillend kunnen werken doordat door het prikken stoffen in de hersenen worden vrijgemaakt (de zogenaamde endorfines) die een zelfde werking hebben als pijnstillers.

Acupunctuur is het meest bekende onderdeel van de traditionele Chinese Geneeskunde, ook bekend als TCM (Traditional Chinese Medicine) en wordt reeds duizenden jaren toegepast. Chinese kruiden, ademhalingsoefeningen en voedingsadviezen zijn andere onderdelen van de traditionele Chinese Geneeskunde.

In het westen wordt er in toenemende mate gebruik gemaakt van acupunctuur. Aanvankelijk was dit vooral bij chronische klachten waarbij de reguliere geneeskunde geen oplossing kon bieden, maar tegenwoordig wordt het ook preventief gebruikt; om ziekte te voorkomen en voor het hervinden van een verstoorde balans, zowel lichamelijk als geestelijk.

Acupunctuur verhoogt de weerstand van het lichaam, het vermindert stress en maakt dat het lichaam de gevolgen van stress makkelijker kan neutraliseren, het vermindert pijn en stimuleert de levensvreugde.

Het indicatiegebied is groot. Het sleutelwoord bij acupunctuur is energie en energiebanen of meridianen. De acupuncturist werkt met behulp van naalden, moxa (uitwendige warmtebron van kruiden die het lichaam op specifieke locaties verwarmen en versterken) en soms massage.

De consulten zijn aanvankelijk eenmaal per 1 tot 2 weken en meestal na ongeveer 3 á 4 behandelingen worden de consulten geleidelijk minder frequent tot het moment dat er geen afspraken meer nodig zijn. Het totale aantal consulten varieert sterk en is afhankelijk van de aandoening of verstoring.

Acupunctuur is een goede aanvulling op de westerse geneeskunde en wordt als volwaardige geneeswijze door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) erkend. De WHO beschrijft meer dan vijftig aandoeningen waarbij acupunctuur kan helpen. Raadpleeg “Bij welke klachten” voor meer informatie hierover.